Manželky hláv štátov V4 budú mať počas summitu dámsky program

05.05.2012 Poprad

Štrbské Pleso 5. mája (TASR) - Počas summitu prezidentov krajín V4 tento víkend (5. a 6. mája) na Štrbskom Plese budú mať manželky hláv štátov dámsky program. Hostiteľkou prvých dám bude pani Silvia Gašparovičová. Dnes predpoludním si napríklad vypočujú hudobné vystúpenie folklórneho súboru Vagonár.
Neskôr budú diskutovať o svojich aktivitách. Po vzájomných rozhovoroch si na kočoch, v sprievode starostu Štrby Michala Sýkoru prezrú známe turistické stredisko Štrbské Pleso, ktoré patrí do katastrálneho územia obce Štrba. Oboznámia sa nielen s tradičnou slovenskou ľudovou tvorbou ale navštívia aj tzv. jazierka lásky. Tie dal vybudovať zakladateľ Štrbského Plesa Jozef Szentiványi v 19. storočí. Hovorí sa, že tento názov dostali podľa toho, že ležia tak blízko vedľa seba, ale dôvod je pravdepodobne ten, že jazierka boli častým cieľom prechádzok a posedení novovznikajúcich párikov pacientov z liečebných domov a zotavovní. Zaujímavosťou je, že v strede väčšieho jazierka leží na dne kamenný slovenský dvojkríž, ktorý tam bol umiestnený v roku 1940.
Prvé dámy krajín Vyšegrádskej štvorky následne absolvujú spoločný program s prezidentmi. Navštívia Lomnický štít, kde si prezrú Observatórium Slovenskej akadémie vied.
V nedeľu 6. mája navštívia Múzeum liptovskej dediny Pribylina. Verejnosti ho otvorili v roku 1991. Nachádzajú sa v ňom prevažne domy z oblasti zatopenej Liptovskou Marou a okrem nich ešte niektoré ďalšie z horného i dolného Liptova. Tu si dámy prehliadli napr. drevený dom z obce Liptovská Sielnica, goticko-renesančný kaštieľ z obce Parížovce, drevenú zemiansku kúriu z Paludze, či obecnú školu z Valaskej Dubovej a ranogotický kostol Panny Márie.
V závere programu budú spoločne so svojimi manželmi vysádzať nové stromčeky nad jazerom Štrbské pleso.
TASR informovala Martina Balleková z kancelárie prezidenta SR.
 

Vyberte región